Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Biodiversitatea comunei Negreni

Padure tanara de mesteceniCaprioaraLupPastrav Curcubeu
Funcţia recreativă a pădurilor Judeţului Cluj este întregită de existenţa unor produse secundare, a căror culegere devine o activitate extrem de atractivă pentru numeroşi turişti, cum ar fi:
- fructe de pădure: zmeură, afine, mure, măceşe,
porumbe ş.a.;
- ciuperci comestibile: hribi, gălbiori, ghebe;
- plante medicinale şi aromatice: sunătoarea (Herba Hyperici), arnica (Arnica Montana), brânduşa de toamnă (Colchicum autumnale), cimbrişor (Thimus sp.), brusturele (Petasites hibridus), zburătoarea (Chamenerion angustifolium), urzica (Urtica dioica) ş.a.;
- seminţe, conuri de răşinoase, coajă de copaci, cetină, nuiele, ferigi, flori (culese pentru realizarea de produse artizanale) ş.a.

Flora sălbatică constituie un patrimoniu natural deosebit de valoros din punct de vedere estetic, ştiinţific, cultural, recreativ şi economic. Varietatea condiţiilor naturale locale de relief şi climă au determinat o mare diversitate a florei.

Fauna se înscrie în specificul de deal şi podiş, este caracteristică etajului de păduri de foioase. Aici pot fi întâlnite animale ca: vulpea, mistreţul, lupul, viezurele, căprioara, iepurele, nevăstuica, veveriţa, iar dintre păsări: vrabia, piţigoiul, mierla, ciocănitoarea, gaia, uliul, turturica, porumbelul, pupăza, cucul etc. În apele curgătoare, care străbat teritoriul comunei, se găsesc diferite specii de peşti, precum: scobarul, cleanul, mreana şi păstrăvul. Lacul Drăgan are o suprafață de 292 ha și o faună bogată în specii de pești: clean, păstrăv indigen, păstrăv curcubeu și păstrăv auriu, și este astfel, un loc excelent pentru împătimiții pescuitului. Și așezarea geografică face ca acest loc să fie ideal pentru relaxare, pentru drumeții pe traseele din Bihor-Vlădeasa! Drumul forestier de lângă lac duce spre drumul din Valea Iadului, la Remeți iar de aici spre o altă zonă deosebită, Stâna de Vale.