Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Turism monahal

Turism monahal
Biserica de lemn BuceaPronaosul bisericii de lemn din BuceaPictura interioaraBiserica de lemn din BuceaBiserica de lemn din BuceaBiserica de lemn din BuceaBiserica Ortodoxa din NegreniBiserica Ortodoxa din NegreniBiserica Ortodoxa din NegreniCronica bisericii ortodoxe din Negreni - prima paginaBiserica manastirii de la Piatra Craiului, prezent si viitorLa hramul manastirii de la Piatra CraiuluiPunerea pietrei de temelie la noua biserica de la Piatra CraiuluiBatand toaca la manastirea de la Piatra CraiuluiBiserica baptista din NegreniBiserica baptista din Negreni

             BISERICA DE LEMN DIN BUCEA - 1791

              Buni crestini, cu dragoste si credinta in Dumnezeu, locuitorii comunei Negreni si-au ridicat de-a lungul veacurilor mai multe locasuri de rugaciune. Cea mai veche constructie care se pastreaza si azi in comuna este biserica de lemn din Bucea.  
              Foarte aproape de soseaua care face legatura intre Cluj-Napoca si Oradea, in centrul satului Bucea, se afla biserica de lemn ce poarta  hramul "Nasterea Maicii Domnului ". Capodopera a arhitecturii lemnului din Transilvania, ea este inscrisa in lista monumentelor istorice din judetul Cluj sub codul LMI 2004: CJ-II-m-B-07539.La fel ca majoritatea locasurilor de cult din Evul Mediu, biserica este asezata pe un pinten de deal, in cazul nostru al dealului Gorhan, pentru a-i veghea de acolo pe oameni si pentru ca taranul, atunci cand urca la sfanta biserica sa refaca drumul Golgotei, calea patimilor Mantuitorului. Construirea pe inaltimi avea bineinteles si rationamente practice, si anume pentru a fi ferita de inundatii si incendii. Construita dupa tipicul caselor taranesti vechi din Apuseni, biserica de lemn din Bucea este inaltata din barne de stejar imbinate in cheotoare dreapta si in coada de randunica, pe o fundatie de piatra. Casa Domnului (biserica ) este realizata de acelasi mester care costruia si casa taranului, aceasta din urma fiind sfintita atat de catre preot la diferite ocazii, cat si de catre taran cu sudoarea fruntii , in fiecare zi. Este izbitoare asemanarea bisericii din lemn cu o casa taraneasca peste care s-a ridicat un turn clopotnita. Pe latura sudica a constructiei de la Bucea se afla un pridvor cu 9 stalpi, prizmatici care impreuna cu consolele si cu cununa formeaza arcade semicirculare, decorate cu motive geometrice. 
               Biserica cuprinde trei parti : pronaosul - destinat femeilor, naosul - barbatilor si absida altarului decrosata, poligonala cu patru laturi - pentru slujitorii bisericii. Pronaosul este tavanit cu scanduri curbate, iar de pe grinzile lui se inalta turnul de lemn care domina intreaga zona. La nivelul coamei acoperisului, turnul are o galerie cu parapet in rezalit cu 3 arcade semicirculare si un coif octogonal. Naosul are o bolta semicilindrica ridicata direct de pe pereti, iar in altar bolta semicilindrica este ridicata de pe peretii paraleli, restul fiind acoperit cu doua triunghiuri sferice, pe arc dublou.
               Intrarea se face pe latura sudica printr-o usa suficient de larga, dar mai scunda decat inaltimea medie a unui om, pentru ca taranul sa se prezinte cu capul plecat in fata Domnului. Portalul usii de intrare este decorat cu motive geometrice, cruci si spirale realizate prin incizia lemnului. Pe grinda de langa cununa, in dreapta usii, se gaseste incizat cu litere chirilice anul constructiei :1791.Odata intrati in Casa Domnului, credinciosii sunt intampinati de picturile care reproduc diferite teme biblice. In tinda se pot deslusi sirul izoform al fecioarelor din pilda celor zece fecioare. Pictura  realizata la sfarsitul secolului al XVIII-lea, a fost refacuta in anul 1880 de Dionisie Iuga si se pastreaza pana azi spre incantarea celor care  zabovesc in sat ca sa o admire la peste doua secole de existenta. 
               Anul picturii mai este amintit si pe bolta naosului, dar si pe balconul corului, unde este pictat Sfantul Prooroc Ilie. Pe bolta bisericii sunt pictati cei patru evanghelisti, iar iconostasul este impodobit cu picturi ce reprezinta cei 12 apostoli, in partea superioara a acestuia aflandu-se o icoana de o forma mai putin intalnita, ovala, reprezentandu-l pe Iisus rastignit.
               Datorita trecerii timpului, acoperisul fiind stricat, in anul 1959 biserica a fost reacoperita cu sindrila si restaurata iar abia in 8 iulie 1962 a fost sfintita de un episcop, in persoana P.S.Valerian Zaharia al Oradiei. 
               Bine conservata si intretinuta de catre buceni sub indrumarea neobositului preot Mircea Dejeu, biserica de lemn din Bucea reprezinta un exemplu de grija crestineasca fata de memoria inaintasilor care au ridicat acest monument in lemn si totodata responsabilitate fata de valorile arhitectonice si spirituale pe care trebuie sa le lasam urmasilor.  

         
              BISERICA ORTODOXA DIN BUCEA

               Oameni harnici si mandri, bucenii de azi nu s-au lasat mai prejos de inaintasii lor, ridicandu-si o biserica pe care trecatorii pe drumul spre Occident sau spre Orient nu pot sa nu o remarce. Intre reperele ce atesta credinta localnicilor, noua biserica din satul Bucea constituie un simbol aparte. Construita cu eforturi financiare si fizice imense din partea credinciosilor pastoriti de preotii Vasile Romitan, Augustin Dejeu si Mircea Dejeu, frumoasa biserica a fost zidita intre anii 1954-1980 si se inalta deasupra luncii si vaii Crisului Repede ca o adevarata bijuterie arhitectonica. Sfintita la 4 iulie 1982, biserica impresioneaza prin conceptia arhitectonica, proportionalitatea dimensiunilor, a liniilor si formelor exterioare, prin sculptura iconostasului.Pictura interioara de o deosebita frumusete si expresivitate care reda aspecte din viata lui Iisus si a altor personaje biblice ce incanta privirea si impune respectul si admiratia oricarui privitor, a fost realizata de catre pictorul bucurestean Petre Botezatu.

              BISERICA ORTODOXA DIN NEGRENI

                 La Negreni prima biserica ortodoxa a fost ridicata din lemn in sectorul Prilog odata cu asezarea primilor oameni in acel loc. Faptul ca exista o biserica este confirmat de "traditiunile remase din batrani " dar si de hidronime, paraiasul care curge prin mijlocul acestui sector purtand numele de " Valea Bisericii ".O alta biserica ar fi existat in sectorul Osoiele, dar "de pe ce timpuri au fost intemeiate nu se scrie ". Dupa informatiile consemnate in "Cronica ", aceste doua bisericute de lemn "le-ar fi ruinat popoarale varvare (barbare - n.n.) cari au invadat in timpuri vechi ......acestea locuri ".
                Inceputul constructiei bisericii actuale ce are hramul " Arhanghelii Mihail si Gavril " este inconjurat de legenda. Aceasta spune ca biserica din Prilog, fiind foarte veche, credinciosii au vrut sa ii faca o renovare completa. Cand mesterii au cioplit o noua talpa, a sarit o aschie care a fost dusa de vant pana pe locul unde se afla biserica in prezent. Aceasta intamplare a fost luata ca un semn ceresc si enoriasii au mutat biserica pe acest loc. Dar legenda porneste de la un fapt real, si anume coborarea populatiei din catune, cranguri, din locurile izolate ,spre vatra satului, de-a lungul Crisului Repede. Biserica de lemn a existat pe acest loc pana in anul 1841 cand a fost distrusa in urma unui viscol puternic.
                Date mai sigure despre biserica ortodoxa din Negreni avem incepand cu anul 1846 cand a inceput constructia actualei biserici. "Dupa traditiunile oamenilor batrani "constructia bisericii a durat destul de mult, " de la anul 1846 pana la anul 1856". Biserica a fost sfintita in anul 1856 de catre "protopresbiterul tractului Pestes "(protopopul de Pestis, judetul Bihor) Simeon Bica.Batranii satului mai povestesc si azi cum orologiul din turla bisericii le-a fost daruit credinciosilor de catre marele arhiereu Andrei Saguna.

            MANASTIREA DE LA PIATRA CRAIULUI
 
            Cel mai nou locas de cult din comuna Negreni este manastirea de la Piatra Craiului, situata langa releul de televiziune, sub varful Magura Mare. Bisericuta manastirii a fost ridicata intr-un timp record de doua saptamani si trei zile de cativa calugari, cu sprijinul autoritatilor locale si a catorva credinciosi din zona fiind sfintita la data de 30 mai 1995 de Inalt Prea Sfintia Sa, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Crisului, Bartolomeu Anania.
            Prin grija ieromonahului Antonie Flore s-au inceput lucrarile unui vast ansamblu monahal, la data de 1 august 2004 punandu-se piatra de temelie pentru impresionanta biserica de zid, de catre P.S. Vasile Somesanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului.
            In fiecare an, in prima duminica a lunii august, manastirea sarbatoreste hramul cu care este binecuvantata; "Sfantul Ioan Iacob Hozevitul ".Inconjurata din toate partile de o frumoasa padure de fag, manastirea cuprinde biserica de lemn, staretia si chiliile, precum si un paraclis - singura manastire de calugari de pe tot parcursul soselei dintre Cluj-Napoca si Oradea - este retrasa din calea privirilor intr-o poiana de pe varful muntelui si indiferent de anotimp, se inalta pentru chemare la rugaciune, reculegere si credinta, fiind un loc de pelerinaj spiritual pentru locuitorii localitatilor din jur.

             BISERICA BAPTISTA DIN NEGRENI

            Miscarea baptista in Negreni a inceput in primul deceniu al secolului al XX-lea, extinzandu-se dinspre zona Bihorului. Pana in anul 1910 credinciosii baptisti se adunau pentru rugaciune in case mai spatioase, una dintre acestea fiind "la Penciu ", proprietatea lui Floare Avram, deoarece nu a existat o constructie care sa serveasca drept biserica pentru ei. Lucrarile la o prima cladire a bisericii au inceput in anul 1910 si datorta unei mobilizari exemplare, s-au finalizat repede. Cladirea era saracacioasa, tencuita cu pamant si varuita in alb, avea aproximativ 60mp, cu un pridvor mic si o scara de lemn care ducea in pod. 
            In primavara anului 1979 a inceput demolarea cladirii bisericii pentru a se construi una mai mare si mai moderna. Cladirea a fost terminata si finisata cativa ani mai tarziu si de atunci slujeste ca locas de biserica pentru credinciosii baptisti.